आलू पराठा | Potato Stuffed Paratha | Aloo Paratha Recipe in Marathi
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
Potato Stuffed Paratha | Aloo Paratha Recipe in Marathi
(आलू पराठा)
Today i am sharing with my all viewers to how to make Aloo Paratha Recipe. Aloo Paratha is very easy to make you can make this aloo paratha recipe at home very easily. aloo means potato and paratha means potata sabzi stuffed roti. Aloo Paratha made up of aloo sabzi and wheat flour roti. Aloo sabzi consist of boiled potato,chilly garlic and some masalas. and wheat flour roti consist of wheat flour,salt,oil and water. these all ingredients are very easily available at your home so you can make this aloo paratha recipe at your home very easily. You can consider Aloo Paratha option in your breakfast,lunch and dinner list.it is also known as batata parata.
Ingredients for paratha roti:-
wheat flour - 1 cup,
salt - 1 pinch,
oil - 1 Tsp.,
water,
Ingredients for aloo sabzi:-
boiled potato - 5 medium sized,
oil - 3 Tbsp.,
mustard seed - 1 tsp.,
cumin seed - 1 tsp.,
green chopped chillies - 6
garlic and ginger paste - 1 tbsp.,
curry leaves - 1 tbsp.,
asoefoetida - 1/2 tsp.,
garam masala - 1 tsp.,
coriander and cumin seed - 1 tsp.,
turmeric powder- 1/2 tsp.,
salt for taste and
coriander leaves,
Method for paratha roti:-
First take bowl add cup of wheat flour then add pinch of salt, oil,water and make a soft roti dough.
Make medium sized ball for paratha.
Method for aloo sabzi:-
Firstly take kadhai add oil in it. when oil is heated add mustard seed,cumin seed,chopped chillies and garlic ginger paste saute well then add curry leaves ,asoefoetida,garam masala,coriander cumin seed powder and turmeric powder saute well,
Then add mashed boiled potato mix well until the masala stick to the potato
Cook for 15 minutes on low gas flame
Mix well and aloo sabzi is ready for making paratha
Method for making aloo paratha:-
Firstly,make small chapati then make medium sized aloo sabzi ball put this ball on chapati and make it like modak and press the one end.
Then deep this chapati ball in wheat flour and rolling a paratha.
After that heat the tawa and roast this paratha both side then turn and apply butter,ghee or oil on one side
Aloo paratha is ready for serve.
पराठा रोटी साठी साहित्य:-
गव्हाचे पीठ - 1 कप,
मीठ - 1 चिमूटभर,
तेल - 1 टीस्पून,
पाणी,
आलू सब्जीसाठी साहित्य :-
उकडलेले बटाटे - 5 मध्यम आकाराचे,
तेल - 3 चमचे,
मोहरी - 1 टीस्पून.,
जिरे - 1 टीस्पून.,
हिरव्या मिरच्या - 6
लसूण आणि आले पेस्ट - 1 टीस्पून.,
कढीपत्ता - 1 टीस्पून.,
असोफोएटिडा - 1/2 टीस्पून.,
गरम मसाला - 1 टीस्पून,
कोथिंबीर आणि जिरे - 1 टीस्पून.,
हळद पावडर- 1/2 टीस्पून,
चवीनुसार मीठ आणि
कोथिंबिरीची पाने,
पराठा रोटी करण्याची पद्धत:-
प्रथम वाटीत गव्हाचे पीठ टाका आणि चिमूटभर मीठ, तेल, पाणी घालून मऊ रोटी पीठ बनवा.
पराठ्यासाठी मध्यम आकाराचे गोळे बनवा.
आलू सब्जीची पद्धत :-
प्रथम कढई घ्या त्यात तेल घाला. तेल गरम झाल्यावर त्यात मोहरी, जिरे, चिरलेली मिरची आणि लसूण आले पेस्ट घालून चांगले परतावे, नंतर कढीपत्ता, हिंग, गरम मसाला, कोथिंबीर जिरेपूड आणि हळद घालून चांगले परतावे,
नंतर त्यात उकडलेला बटाटा घालून मसाला बटाट्याला चिकटेपर्यंत चांगले मिसळा
मंद गॅसवर १५ मिनिटे शिजवा
चांगले मिसळा आणि आलू सब्जी पराठा बनवण्यासाठी तयार आहे
आलू पराठा बनवण्याची पद्धत :-
प्रथम, लहान चपाती बनवा नंतर मध्यम आकाराचा आलू सब्जी बॉल करा हा गोळा चपातीवर ठेवा आणि मोदकासारखा बनवा आणि एक टोक दाबा.
नंतर हा चपातीचा गोळा गव्हाच्या पिठात खोल करून पराठा लाटून घ्या.
त्यानंतर तवा गरम करून हा पराठा दोन्ही बाजूंनी भाजून घ्या व नंतर एका बाजूला लोणी, तूप किंवा तेल लावा
Comments
Post a Comment